Woensdag 3 mei 2023 - SUMMIT One Vanderbilt

Onze eerste volledige dag in New York begint met een waterig zonnetje, terwijl er een geheel bewolkte dag voorspeld was, dat is alvast een meevaller. Ik loop voor het ontbijt even met Jasper naar de Lidl en tijdens het ontbijt reserveren we tickets voor het SUMMIT One Vanderbilt observatieplatform. Dit is één van de nieuwste torens in New York en naast alleen een observatieplatform heeft het ook diverse verdiepingen met “artworks” met een waanzinnig uitzicht als achtergrond.

Maar eerst moeten we daarvoor de bus nemen vanaf ons appartement in New Jersey naar Port Authority in Manhattan. Een afstand van 5 kilometer die op een rustig moment in 10 minuten gedaan kan worden, maar veel rustige momenten kennen ze niet aan de New Yorkse kant. Helaas is de bus vol en moeten we staan en dan hebben we ook nog een chauffeur die denkt dat hij op het circuit van Zandvoort rijdt…. Dus pas een half uur later stappen we uit bij Port Authority, een busstation zo groot als een klein vliegveld, waar je je gate-nummer moet onthouden, zodat je weet waar je bus terug straks weer vertrekt. Daar kopen we ook meteen kaartjes voor de bus en de metro voor de rest van de week; hoeven we niet meer meer moeilijk te doen met cash betalen. 

Eerste doel is Grand Central Station, het grootste treinstation van de wereld; vanuit hier is ook SUMMIT One te bereiken. De wandeling erheen duurt maar vijftien minuten, maar natuurlijk lopen we tijdens onze eerste kennismaking met New York de verkeerde kant op. Nou ja, dan komen we meteen langs het Empire State Building, hebben we dat ook meteen gezien, want daar zullen we verder niet in gaan. Bij de New York Public Library maken we ook nog een korte stop, maar helaas is de belangrijkste ruimte, de Rose Main Reading Room, gesloten voor “gewoon” publiek, dus lopen we alleen wat rond door de andere openbare ruimten.








Anderhalf uur later komen we dan aan bij het Grand Central Station, waar we vooral de grote aankomsthal, main concourse, bekijken voordat we doorlopen naar SUMMIT One.







Tickets reserveren voor SUMMIT One betekent helaas niet dat je meteen door kunt lopen: ook hier moeten we weer in diverse wachtrijen (ingang, security, lift), maar gelukkig allemaal maar korte rijen. We krijgen charmante schoencovers aan en flitsen met de lift naar de 91e verdieping. Boven aangekomen worden we ondergedompeld in drie verdiepingen met de diverse “artworks” waar we leuke foto’s kunnen maken, overigens wel samen met heel veel andere mensen… 

De eerste ruimte is een hele grote zaal rondom voorzien van ramen. De spiegels op de vloer en het plafond vergroten en vermenigvuldigen het uitzicht op spectaculaire wijze. Aan alle kanten heb je een geweldig uitzicht. 








Vervolgens kun je de zintuigen even rust geven, in een ruimte met een kunstwerk dat associaties moet oproepen met wolken.





De volgende ruimte is gevuld met vele zilverkleurige ballonnen, speelkwartier voor kleine en grote kinderen.







Uiteindelijk wordt er nog een foto van ons gemaakt in een glazen box. Naar beneden kijkend kun je, héél klein, het drukke verkeer van New York voorbij zien razen.




Naar de w.c. gaan is hier ook een ervaring; hier heb je tijdens je plaspauze het beste uitzicht in heel New York!



De laatste verdieping is het openlucht observatieplatform en tenslotte gaan we met dezelfde ultrasnelle lift weer terug naar beneden.





In een verswinkeltje scheppen we een lekker bakje avondeten bij elkaar, voor Jasper pasta alla vodka en voor Hans en mij noedels en rijst met diverse bijgerechten. Dat nemen we mee en gaan we thuis opwarmen. Bij het busstation aangekomen vinden we makkelijk onze weg, en deze keer gaat de rit wel voorspoedig en zijn we binnen een kwartier weer terug in ons appartement. Na het eten kijken we even naar de film “ A Night at the Museum”, omdat we morgen waarschijnlijk naar het American Museum of Natural History willen, waarop de film gebaseerd is, dus misschien herkennen we dan iets 😊



1 opmerking: