Vrijdag 5 mei 2023 - Lower Manhattan

Omdat we drie uitkijkplatformen willen doen tijdens onze week in New York, leek het ons handig om er steeds om de dag ééntje te doen. Aangezien we woensdag de eerste gehad hebben met SUMMIT One Vanderbilt, doen we vandaag de tweede: One World Observatory. Dit uitkijkplatform bevindt zich in Lower Manhattan, op de 100e tot en met de 102e verdieping van One World Trade Center, en dat is het hoogste gebouw op het westelijk halfrond. In de ochtend hebben we al tickets gereserveerd en deze keer zelfs priority tickets, want dat scheelde niet zo veel. Ook wel een keer lekker om de priority rij te kunnen nemen! Tenminste…. als het druk is dan. Als we aankomen, kunnen we meteen doorlopen, want er is gewoon bijna niemand… toch een beetje jammer dan van het duurdere ticket :-(

Maar goed, niet wachten is hoe dan ook niet wachten, en we zijn dus lekker snel boven, zeker omdat de lift ons in no-time boven afzet, als een een soort tijdmachine waarin op grote LED-schermen de geschiedenis van Manhattan van bosgebied tot wolkenkrabber-jungle getoond wordt. Vijftig seconden (en vijfhonderd jaar) later zijn we op verdieping 102, waar we een 360 graden panorama zien van de haven, New Jersey, Brooklyn en Lower Manhattan. Eerlijk is eerlijk, na SUMMIT One vinden we dit een beetje tegenvallen. Jasper niet, die vindt deze wel mooi omdat je alle kanten op kunt kijken en dat was bij SUMMIT niet.







Na een hapje en een drankje in het café van One World Observatory (inbegrepen in het priority ticket) maken we een wandeling door Lower Manhattan. We lopen door de Oculus, een state-of-the-art metrostation ontworpen door een Spaanse architect en met een prijskaartje van vier miljard euro het duurste metrostation ter wereld. Wel een super-relaxed en licht metrostation vergeleken bij de donkere gangen waar we normaal doorheen moeten lopen.




Vervolgens lopen we nog langs de 9/11 Memorial Pools, Trinity Church, the Fearless Girl tegenover de New York stock-exchange en de Charging Bull op Wall Street. Die laatste is erg populair aangezien iedereen aan de ballen van de stier wil “aaien” omdat  dat geluk zou brengen. In die lange rij zijn wij niet gaan staan, wij hielden het bij een foto van de voorkant…











Uiteindelijk komen we bij Battery Park, helemaal aan de zuidkant van Manhattan. Hier nemen we de Staten Island Ferry, een gratis ferry die vooral veel voor woon-werkverkeer gebruikt wordt tussen Manhattan en Staten Island. Maar voor toeristen is het ook een leuke gratis rondvaart, waarop je goed het Vrijheidsbeeld kunt zien en uitzicht hebt op Lower Manhattan. Als we heen en weer gevaren zijn, doen Jasper en ik nog een rondje in de Seaglass Caroussel in Battery Park, een draaimolen geïnspireerd op de oceaan.












Daarna is het plan om terug te gaan naar ons appartement, maar als we na de metro naar de bus van Port Authority willen lopen, komen we bíjna voorbij Times Square, dus nemen we daar nog even een indruk van mee. Kort samengevat: wat een gekkenhuis… heel veel herrie en heel veel drukte. Leuk om één keer gezien te hebben, maar hoeft niet persé nog een keer. Jasper wilde daar graag een 3-D billboard zien en op de rode trappen zitten, dus dat hebben we gedaan, en ook nog maar even wat eten bij McDonalds en daarna gaan we echt terug. 







Bij aankomst in “onze straat” schijnt de zon van het “golden hour” precies op de skyline van Manhattan, en geeft die inderdaad een hele mooie gouden gloed!








3 opmerkingen: